liikuntasuositukset

UKK uudet liikuntasuositukset 2019

UKK-instituutti julkaisi vastikään uudet aikuisten liikkumissuositukset. Entinen niin sanottu liikuntapiirakka on nyt 18-64 vuotiaiden osalta muuttunut enemmän pyramidin malliseksi. Suositus perustuu uusimpaan tutkimustietoon, erityisesti Yhdysvaltojen ODPHP:n eli terveysviraston ohjeistus vuodelta 2018 on ollut tärkeä lähtökohta.

Erityistä painoarvoa uusimmissa suosituksissa on annettu varsinaisen kuntoilun ohessa myös kevyelle liikuskelulle ja paikallaanolon tauottamiselle. Lisäksi palautumisen merkitystä on korostettu, varsinkin laadukkaan unen osalta. Se muodostaakin leveän pohjan liikkumispyramidille.

Hupuilta löytyy sitten reippaampi suorittaminen. Lihaskuntoa tulisi harjoittaa kaksi kertaa viikossa, ja rasittavaa tai reipasta liikuntaa 1 tunti 15 minuuttia tai 2 tuntia 30 minuuttia rasituksen tasosta riippuen.

Rasittavan ja reippaan ero on esitetty seuraavasti: Rasittava liikunta on niin hengästyttävää että puhuminen suorituksen aikana ei onnistu, reippaan liikunnan aikana myös juttelu on mahdollista.

Painotus on kuitenkin selvästi arkiliikunnan lisäämisessä. Suomalaiset harrastavat erilaisia liikuntamuotoja jonkin verran aiempaa enemmän, mutta samalla liikkuminen työmatkoilla ja työpäivän aikana on vähentynyt.

Uusin tutkimus on vahvistanut että pienikin liikkuminen on terveyttä edistävää, paikallaan istuminen pitkissä jaksoissa puolestaan haitallista. Tutkimustieto ei pysty antamaan tarkkaa askelmäärää tai vastaavaa mittaria, mutta suositus on että “enemmän ja varsinkin useammin”.

Uudistuneet ohjeet ovat varmasti monelle myös helpotus. Arkiliikunnan osalta ei tarvitse mitata minuutteja tai pulssia, vaan kaikki liikkuminen on plussaa. Nyt siis viimeistään voi luopua ajattelusta että “eihän tästä mitään hyötyä ole.”

Istumatyötä tekeville voi suositella nousemista tuolista ainakin pari kertaa tunnissa. Taukoon voi yhdistää vaikkapa pätkän porraskävelyä.

Liikunnallisen päivän jälkeen on syytä palautua hyvällä unella. Tuntimäärä on yksilöllinen ja vaihtelee 8 tunnin molemmin puolin. Suurin uhka riittävälle unelle lienee monen kohdalla yöhön venyvä ruutuaika.

Yli 65-vuotiaat, lapset ja nuoret

Uusin suositus koskee 18-64 vuotiaita aikuisia, yli 65-vuotiaille on edelleen oma viikoittainen liikuntapiirakka. Samoin nuorille on oma liikkumisen suositus. Myös näitä tullaan uudistamaan.

UKK-instituutti

UKK-Instituutti on perustettu vuonna 1980. Tutkimusinstituuttia ylläpitää Urho Kekkosen Kuntoinstituuttisäätiö. Instituutin antamia suosituksia voidaan pitää vaikutukseltaan jopa Suomen virallisina ohjeistuksina. Niitä seuraavat viranomaisten lisäksi myös liikuntaa ja terveyttä edistävät kansalaisjärjestöt. UKK-instituutti tekee myös laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Jätä kommentti