terveellinen välipala

Välipala – tärkeä, usein unohdettu osa ruokavaliota

Lautasmalli on omaksuttu hyvin varsinkin osaksi arkilounasta. Salaatti kelpaa osana ateriaa miehillekin. Välipalat tuppaavat kuitenkin usein olemaan yksipuolisia ja epäterveellisiä. Hot dogit, munkit, suklaapatukat ynnä muut rasvaiset ja makeat herkut tuovat kaivattua energiaa päivään, mutta voivat pidemmän päälle johtaa lihomiseen ja oheissairauksiin.

Tärkein keino välttää ylimääräistä naposteluntarvetta on noudattaa säännöllistä ateriarytmiä. Täyttävä aamiainen ja monipuolinen lounas koulussa tai työpaikalla auttavat jaksamaan pitkälle iltapäivään. Välipalojakin kuitenkin tarvitaan, ja silloin niiden terveellisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Terveelliset välipalat

Kuten muussakin syömisessä, välipaloissa kannattaa suosia kasvikunnan tuotteita: vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa. Myös maitotuotteet kuten jogurtti ja juustot voivat olla osa terveellistä välipalaa.

Vältettäviä ovat lisätty sokeri, vähäkuituiset leivokset sekä prosessoitu liha kuten leikkeleet.

Luonnon sesonkien mukaan syöminen on noussut suureen suosioon muun muassa sesonkikalenterin myötä, ja sesonginmukaisuutta korostetaan myös ruokakaupoissa. Tämä on paitsi ekologista niin myös herkullista, sillä raaka-aineet ovat silloin herkullisimmillaan.

Sesonki kannattaakin huomioda myös välipaloissa: kotimaiset, metsästä poimitut marjat ja todellinen superfood, villivihannekset toimivat välipaloina itsessään. Tai lisää marjoja jogurttiin tai koosta pieni salaatti kesän vihanneksista.

Osa myös valmiiksi pakatuista välipaloista saattaa olla terveellisiä. Kannattaa kuitenkin silmäillä ravintosisältöä ja valmistusaineita. Usein sinänsä hyviä raaka-aineita kuten pähkinöitä sisältävät välipalapatukat voivat sisältää runsaasti tarpeetonta kuten sokeria.

Yksi ratkaisu on tehdä patukoita itse, jolloin säästää myös kustannuksissa. Uuninpellillinen riittää pitkäksi aikaa ja patukat myös säilyvät hyvin. Ja toki niitä voi myös pakastaa jos kulutus on pientä.

Jätä kommentti