Porraskävely – osa arkiliikuntaa -porraspäivät vaikka joka päivä!

Yksi helpoimmista keinosta lisätä liikuntaa arkipäivään on valita portaat hissin sijaan. Erityisen tärkeitä pienet liikuntahetket ovat istumatyötä tekeville. Useat toimistorakennukset joissa tätä työtä tehdään, tarjoavat hyvin mahdollisuuden pieneen porrastreeniiin.

Käy moikkaamassa työkaveria toisessa kerroksessa, tai yhdistä portaat vaikkapa wc-käyntiin. Lisää tästä saa irti ottamalla useamman askelman kerrallaan tai kipittämällä eli nostamalla tahtia. Pieni hengästyminen on hyväksi!

Porraskävely on turvallinen liikuntamuoto, tietenkin jalkineisiin on syytä kiinnittää huomiota. Valitse täihin kengät joissa on tasainen, pitävä pohja. Etene oman kunnon ja tuntemusten mukaan, varsinkin jos liikunta on jäänyt vähille.

Teknologian ystävät voivat myös pelillistää tätä seuraamalla päivän aikana kertyneitä askelia älypuhelimesta tai erillisestä askelmittarista. Jos oikein innostunut, ja haluat harrastaa portaita myös vapaa-aikana, tarkista löytyykö lähialueiltasi kunto- eli juoksuportaat.

Helsingin seudulla pisimmät portaat ovat Malminkartanon jätemäellä, mutta portaikkoja löytyy ympäri Suomea ja lisää on rakenteilla. Portaita suunnitellaan muun muassa Kouvolan hyppyrimäkeen.

Porrastreenistä voi tehdä entistäkin monipuolisemman lisäämällä siihen vaikkapa porraspunnerruksia. Näin myös ylävartalon lihaksen saavat oman osuutensa harjoituksesta.

Porraspäivät

Portaiden valitsemisen edistämiseksi Suomessa on järjestetty kansalliset porraspäivät jo useiden vuosien ajan. Ministeriöiden ja yritysten yhteistyössä kehittämä hanke on saanut runsaasti osallistujia liikkeelle.

Mukana ovat olleet: Ympäristö-, Sosiaali- ja terveys-, Liikenne- ja viestintä- Opetus- ja kulttuuri- sekä Työ- ja elinkeinoministeriöt. Myös Metsähallitus sekä LIKES eli Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö osallistuvat hankkeeseen.

Vetovastuussa on Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, jonka hankkeisiin kuuluvat Porraspäivien ohella SuomiMies seikkailee, Kunnon Laiva sekä Liikkujan Apteekki.

Monenlaiset paikat tarjoavat mahdollisuuden portaiden kipuamiseen

Jätä kommentti